قیمت اکستراکتور عسل
اکستراکتور عسل (Honey Extractor)، که به آن عسلگیر یا دستگاه جداسازی عسل نیز میگویند، ابزاری ضروری در زنبورداری مدرن است که برای استخراج عسل از شانهای عسل بدون آسیب رساندن به ساختار مومی آنها به کار میرود. این دستگاه با بهرهگیری از نیروی گریز از مرکز عمل میکند.
نحوه کار اکستراکتور عسل
فرآیند کار با اکستراکتور شامل مراحل زیر است:
- آمادهسازی شانها: ابتدا باید پولکهای مومی (درپوشهای نازک مومی که زنبورها برای محافظت از عسل روی سلولها قرار میدهند) را از روی شانهای عسل برداشت. این کار معمولاً با استفاده از کاردک پولکبرداری یا چنگال پولکبرداری انجام میشود. پولکها و عسل اضافی در یک سینی مخصوص جمعآوری میشوند.
- قرار دادن شانها در اکستراکتور: شانهای پولکبرداری شده در سبد داخلی اکستراکتور قرار داده میشوند. طراحی سبد به گونهای است که شانها را به صورت محکم در جای خود نگه دارد.
- چرخش: سبد شروع به چرخش میکند. این چرخش میتواند به صورت دستی (با یک اهرم یا دسته) یا با استفاده از یک موتور برقی انجام شود.
- استخراج عسل: با افزایش سرعت چرخش، نیروی گریز از مرکز باعث میشود عسل از سلولهای ششضلعی به سمت دیوارههای داخلی اکستراکتور پرتاب شود.
- جمعآوری عسل: عسل خارج شده از شانها به دلیل گرانش به کف مخزن اکستراکتور سرازیر میشود و سپس از طریق یک شیر تخلیه (Honey Gate) که در پایین دستگاه تعبیه شده است، خارج میشود.
- صاف کردن (اختیاری اما توصیه شده): عسل خارج شده معمولاً از یک یا چند صافی عسل عبور داده میشود تا ذرات ریز موم، گرده، یا سایر ناخالصیها از آن جدا شوند.
- برگرداندن شانها: پس از استخراج عسل، شانها سالم و دستنخورده باقی میمانند و میتوان آنها را به کندو بازگرداند تا زنبورها دوباره آنها را با عسل پر کنند. این کار باعث صرفهجویی در زمان و انرژی زنبورها میشود، زیرا نیازی به بازسازی کامل موم نیست.
اغلب عسل های موجود در بازارها و شکلات صبحانه شیرین عسل از نوع شهد میباشد و همه ی مصرف کننده ها نیز تقریبا به این نتیجه رسیده اند در صورت طبیعی بودن عسل دیگر نیازی به مصرف ان با موم را ندارند.حال شهد عسل چگونه از موم جدا میشود؟ برای اینکار از انواع عسل گیر های سنتی و صنعتی استفاده میکنند که در نوع دوم به دستگاهی که این وظیفه را بر عهده دارد، اکستراکتور میگویند.
کدام اکستراکتور بهتر است؟
این دستگاه باید براساس مقدار عسل تولیدی و حجم ان تهیه شود و در صورت تهیه ی ان به صورت غیر مرتبط تا حدودی اذیت کننده خواهد بود.
در گذشته برداشت عسل طبیعی به صورت شهد روش های سنتی زیادی داشت:
۱-فشار
۲-استفاده از صافی ها و ..
اما امروزه دستگاهی به نام اکستراکتور این وظیفه ی بزرگ را بر عهده دارد.این وسیله براساس گریز از مرکز کار میکند به طوری که با چرخش به دور خود موجب پرتاب عسل به بیرون از حجره ها میکند.به کمک این دستگاههای به روز سالانه بیش از ۷۵ هزار تن از این عسل در ایران استخراج میشود.
به طور کلی دو مدل اکستراکتور در بازار وجود دارد:
۱-استراکتورهای شعاعی
۲-استراکتور های مماسی
هر کدام از موارد بالا دارای مزایا و معایبی هست که در قسمت پایین تر به انها اشاره میشود.

ویژگی های یک اکستراکتور خوب
همه ی زنبورداران سعی دارند از یک وسیله ی استاندارد با قیمت مناسب در استخراج عسل خود کمک بگیرند و از طرفی انتظار دارند تمامی عسل های خود را از قاب موم جدا کنند.لذا استراکتور های مماسی و شعاعی دارای مزایا و معایبی هستند که به چند نمونه ی آنها اشاره میکنیم:
۱-در نوع شعاعی عسل کامل تخلیه نمی شود
۲-در نوع شعاعی امکان توسعه ی دستگاه وجود دارد
۳-در مدل مماسی عسل کامل تخلیه میشود
۴-امکان شکستگی قاب در مدل شعاعی بسیار بالاست.
امروزه شکلات مغزدار شیرین عسل که از طرفداران بالایی برخوردار است از عسل تهیه می شوند.
با توجه به عدم پیچیدگی این نوع دستگاهها معمولا از نظر خصوصیات و ساختمان بسیار مطلوب هستند و مزایای آنها برای هیچ کس پوشیده نیست. معایب اکستراکتور میتوانند موارد زیر باشند:
۱-عدم تامین لوازم جانبی
۲-خرابی حین کار
۳-حمل و نقل
۴-نیاز به یک فرد اضافی و ..
توجه:با در نظر گرفتن مزایا و معایب این وسیله متوجه میشویم بدون ان هیچ زنبورداری امکان توسعه ی زنبورداری خود را نخواهد داشت.
اکستراکتور برداشت عسل
یک دستگاه عسل گیر بر چه اساسی کار میکند؟همانطور میدانیم اکستراکتورها براساس گریز از مرکز ساخته میشود و اولین بار چینی ها و مصری از این وسیله برای برداشت عسل در زنبورداری های خود استفاده کرده اند.
امروزه به خاطر کاربرد بسیار زیادی ان نه تنها در زنبورداری در برخی مشاغل نیز کاربرد دارد:
۱-خشک کن های صنعتی
۲-آب گیر های ادویه ها
۳-در ماست بندی ها و..

پارامترهای مهم اکستراکتور
یک اکستراکتور فقط در زمان کارکرد میتوان خصوصیات مثبت خود را نشان دهد.مثلا فردی که عمل چرخش یا تخلیه ی عسل را انجام میدهد بتواند با کمترین مشکل فنی در چرخش و لرزش کار خود را به انتها برساند.لذا در طراحی اکستراکتور ها باید از وسیله ی مرغوب زیر جهت ساخت کمک بگیرند تا عمر دستگاه بالاتر برود:
۱-ورقه ی استیل یا گالوانیزه
۲-گیربکس های دقیق
۳-دسته و میله ی انتقال قدرت مقاوم
۴-بدنه ی محکم
۵-توری های مقاوم تا از شکستن قاب ها جلوگیری کند
۶-شیر تخلیه ی بدون گیر مکانیکی
۷-پایه های تراز و مقاوم
تهیه اکستراکتور عسل تکی و عمده
در انتخاب و خرید اکستراکتور نباید تعجیل کرد،زیرا در شروع زنبورداری یک زنبوردار ابتدا باید تعداد کندو و تولید خود را زیادی کند و برای برداشت شهد خود میتواند از زنبوردارهای بزرگی که در اطراف خود دارد اکستراکتور را امانی گرفته و اقدام به تخلیه ی قاب های خود نماید.بعد از رسیدن کندو ها به حد زیاد و تولید عسل زیاد باید به فکر تهیه ی عسل گیر نمایید.در ایران کوچکترین اکستراکتور با ظرفیت دو قاب بوده و تا ۵۰ قاب قابل تعمیم میباشد که در نوع آخر باید تمام لوازم و اجناس به کار رفته باید متفاوت باشد و مقاوم باشد.قیمت اکستراکتور عسل
[…] اکستراکتورهای دستی معمولاً در اندازههای 4 و 6 قاب بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند، اما مدلهای 8 قاب نیز موجود هستند. انتخاب اندازه مناسب بستگی به تعداد کندوها و میزان تولید عسل زنبوردار دارد. […]